Selçuk Üniversitesinden Prof. Dr. Haydar Hacıseferoğulları ve Prof. Dr. Mustafa Acaroğlu ile beraber yürütülen çalışmada kayısı tarımında işgücü ihtiyacı ve toplam enerji bilançosu hesaplanmıştır.
TÜRKİYE’DE KAYISI TARIMINDA ENERJİ VE İŞ GÜCÜ KULLANIMI
Use of Energy and Labour in Apricot Agriculture in Turkey
İ. Gezer, M. Acaroğlu, H. Hacıseferoğulları
Özet
Türkiye 538 000 ton yıllık üretim ve %21.15’lik bir pazar payıyla dünyanın en büyük kayısı üreticisidir. Ayrıca, dünya pazarlarına konu olan kuru kayısının %83’ü Türkiye’de üretilir ve ihraç edilir. Bu çalışmada, Türkiye’nin Malatya ilinin temel geçim kaynağı kayısıcılıktaki geleneksel tarım uygulamasının enerji bilançosu belirlenmiştir. Toplam kayısı verimi 20t/ha, kayısı – çekirdek oranı 14/1 ve kuru kayısı verimi 4.82 t/ha olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucuna göre toplam enerji girdisi 22341 MJ/ha, toplam enerji çıktısı 75265 MJ/ha, çıkan enerji - giren enerji oranı 3.37 ve net enerji oranı 2.37 olarak bulunmuştur. Bu çalışma uluslararası "Biomass and Bioenergy, Volume 24, pp. 215-219" dergisinde yayımlanmış ve çok sayıda atıf almıştır.
Tüm Hakları Prof.Dr.İbrahim GEZER | Kişisel WEB Sitesi sitesine aittir. Lütfen kaynak göstermeden kullanmayınız. Bu içerik 28.08.2003 00:00:00 tarihinden itibaren 2573 defa okunmuştur.