Yer: Newcastle, İngiltere;
Amaç: Kayısı çekirdeklerinin kabuklarının gazifikasyon işlemine tabi tutularak gazlaştırılması ve motorlarda yakıt olarak kullanım potansiyelinin belirlenmesi
KAYISI ÇEKİRDEĞİ KABUKLARININ GAZİFİKASYONU
Gasification of Apricot pit shells in a Downdraft Gasifier
İ. Gezer, M. Doğru, G. Akay
Özet
Bu çalışma İngiltere’nin Newcastle Üniversitesi Nono Teknolojileri ve Kimya Bölümü laboratuarlarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada pilot ölçekte bir gaz üretim reaktörü kullanılarak kayısı çekirdeği kabuklarının gazifikasyon potansiyeli incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda %11.74 nem düzeyindeki kayısı çekirdeği kabuklarının gazlaştırılmasında; kalorimetrik değeri 5.82 MJ/Nm3 olan ve etkili bir şekilde kullanılabilecek yanıcı gaz elde edilmiştir. Üretilen gazın yanıcı parçacık oranı (H2, CH4 ve CO) % 39, kül oranı ise % 0.78 olarak bulunmuştur. Bu verilere göre üretilen bu gazın kalorimetrik değerinin oldukça iyi, kül oranının düşük ve temiz bir gaz olduğu ve fosil yakıtlara alternatif olarak kullanılabileceği sonucuna varılmıştır. Yüksek kalorimetrik değer, düşük nem ve düşük kül içeriği gazifikasyon işleminde kayısı çekirdeği kabuklarının ana avantajları olarak kabul edilmiştir.
Anahtar Kelimeler: Biokütle enerji, gazifikasyon, kayısı çekirdeği kabuğu, reaktör
Tüm Hakları Prof.Dr.İbrahim GEZER | Kişisel WEB Sitesi sitesine aittir. Lütfen kaynak göstermeden kullanmayınız. Bu içerik 1.02.2006 00:00:00 tarihinden itibaren 4201 defa okunmuştur.