Kayısı Çekirdeği İşleme Parametreleri

 

 

Bu çalışmada, kayısı çekirdeğinin işlenmesinde kullanılan bir kayısı çekirdeği işleme tesisi incelenmiş ve temel çalışma parametreleri belirlenmiştir. Çalışma uluslararası Journal of Food Engineering (Vol.53, pp.111-114) dergisinde yayımlanmıştır.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

TÜRKİYE’DE BİR KAYISI ÇEKİRDEĞİ İŞLEME

TESİSİNİN İŞ SÜRECİNİN İNCELENMESİ

VE BAZI ÇALIŞMA PARAMETRELERİNİN BELİRLENMESİ

The Study of Work Process and Determination of Some Working Parameters

in an Apricot Pit Processing Plant in Turkey

İ. Gezer                        S. Dikilitaş

Özet

Bu çalışmada, Türkiye’nin Malatya ilinde bulunan ve kayısı çekirdeğinin yıkama, boylama, kırma ve ayırtma gibi temel işlemlerinin mekanizasyonunda kullanılan bir kayısı çekirdeği işleme tesisinin incelenmesi ve sayılan temel ünitelerin, iş kapasitesi, iş etkinliği, enerji tüketimi ve iş gücü gereksinimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

Çalışmanın sonucunda, iş kapasiteleri, yıkama ve boylamada 1.5 t/h, kırmada 2 t/h, kurutmada 1 t/h ve ayırmada 1.6 t/h olarak bulunmuştur. Boylama ve kırma ünitelerinin iş etkinlikleri %95, ayırma ünitesinin iş etkinliği ise %99 olarak belirlenmiştir. Ayrıca işletmenin toplam enerji gereksinimi 20.42 kW/h, iş gücü gereksinimi ise 5 işçi olarak tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Kayısı çekirdeği, kırma ve ayıklama mekanizasyonu, iş kapasitesi, iş etkinliği, enerji tüketimi, iş gücü gereksinimi