Polimer Malzemelerin Tarımda Kullanım Potansiyeli


 

 

İngiltere Newcastle Üniversitesi Nano Teknolojileri ve Kimya bölümünde gerçekleştirilen bu çalışmada polimerin İngiliz çimi ve soya fasulyesi tarımında kullanım potansiyeli incelenmiştir. Ürün kayısı yetiştiriciliğinde de ciddi potansiyele sahiptir.

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                TARIMSAL SÜREÇLERİN YOĞUNLAŞTIRILMASI

Agro-Process Intensification

Burke, D.,        İ. Gezer,         P. Bilsborrow,        G. Akay

Son yıllarda, bazı gelişmiş ülkelerde, özellikle yüksek değerli ürünlerin yetiştirilmesinde toprak düzenleyici olarak su tutma kapasitesi yüksek, çapraz bağlı polimerler kullanılmaktadır. Bu polimerlerin; kendi ağırlıklarının 400...1000 katı su emerek, su sarfiyatında ve sulama sayısında  %35-50 oranında azalmaya yol açtığı, ürün verimini %15-60 arttırdığı, toprak strüktürünü iyileştirdiği, sızma ve buharlaşma yoluyla su kaybını azalttığı, çimlenme oranını arttırdığı, gübrelerin ve herbisitlerin kullanım etkinliğini iyileştirdiği, tuza karşı direnç gösterdiği ve çorak toprakları ıslah ettiği, topraktaki ağır metal iyonlarını çözdüğü, topraktaki varlığını ortalama 4 yıl koruduğu, hayvanlara bir zararının olmadığı, kullanımının ekonomik olduğu ve geleneksel yöntemlerle veya makine ile uygulanabildiği ve bakteriler tarafından ayrıştırılabildiği için çevre dostu olduğu birçok araştırmacı tarafından rapor edilmektedir.

 İngiltere Newcastle Üniversitesi Nano Teknolojileri ve Kimya bölümünde  gerçekleştirilen bu çalışmada, polimerin İngiliz çimi ve soya fasulyesi tarımında kullanım potansiyeli incelenmiş ve sonuçları Çek Cumhuriyetinde gerçekleştirilen bir uluslararası sempozyumda yayımlanmıştır. Ürün kayısı yetiştiriciliğinde de ciddi potansiyele sahiptir.

 


Tüm Hakları Prof.Dr.İbrahim GEZER Kişisel WEB Sitesi sitesine aittir. Lütfen kaynak göstermeden kullanmayınız. Bu içerik 24.11.2005 00:00:00 tarihinden itibaren 1392 defa okunmuştur.

Diğer İçerikler


Toplam Ziyaretçi Sayısı:422501 Kişi - Şu An: 12 Kişi Online - Sitemizi Bugün: 61 Kişi - Dün : 152 Kişi - Son Bir Hafta : 1196 Kişi - Son Bir Ayda : 4189 Kişi Ziyaret Etmiştir.